Liguster snoeien

Liguster snoeien

Een ligusterhaag moet regelmatig gesnoeid worden. Het is een haagplant die ontzettend snel groeit en als ze niet af en toe beperkt wordt in die groei, zal er binnen de kortste keren een brede, hoge, rommelige haag in je tuin staan. Misschien vind je dat mooi, maar over het algemeen hebben tuineigenaren het liefst een nette, strakke haag in hun tuin staan. Een dergelijke haag is niet alleen prettig om naar te kijken, maar ook gezond. Op Ligusterhaag.com vind je instructies voor je liguster snoeien om je op weg te helpen. Een liguster snoeien hoeft niet moeilijk te zijn, maar enige basiskennis is altijd handig.

Haagliguster kopen

Haagliguster

Gewone Liguster

Gewone Liguster

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'

Wintergroene Liguster ‘Atrovirens’

 Bonte haagliguster

Bonte haagliguster

Liguster snoeien: de basis

Om de gezondheid van je ligusterhaag te waarborgen, hoef je eigenlijk maar één keer per jaar te snoeien. Voor een strakke en vooral ook volle, zichtdichte haag moet je twee keer per jaar met de snoeischaar aan de slag. Na het planten van je ligusterhaag, tijdens de eerste snoei, hoef je alleen nog maar de zijkanten te snoeien. De bovenkant wordt pas gesnoeid wanneer de liguster haar maximale hoogte heeft bereikt. Een volwassen ligusterhaag moet je in een bepaalde vorm snoeien. De onderkant moet altijd tien centimeter breder zijn dan de onderkant, zodat ook de onderkant genoeg zonlicht ontvangt. Dan krijg je een haag die zich overal even goed ontwikkelt.

Liguster snoeien: de basis

Snoeien doe je in de periode tussen mei en september, het liefst voor de langste dag. Een volwassen haag, een haag die zo rond de twee meter is, mag tot de hoofdtak teruggesnoeid worden. Deze zal dan flink gaan vertakken en als gevolg zal je ligusterhaag voller worden. Een volle haag betekent een zichtdichte haag. Je zult dus geen last meer hebben van nieuwsgierige blikken van voorbijgangers. Je kunt met een gerust hart tijd in je tuin doorbrengen. Bovendien vinden vogels het heerlijk om zich te nestelen in een volle haag, daar kunnen ze zich verschuilen voor gevaar of hun nestjes bouwen.

Liguster snoeien: verdere tips

Liguster snoeien: verdere tips

Het is belangrijk dat je altijd handschoenen draagt bij het snoeien van je ligusterhaag. De besjes die aan deze haag groeien zijn namelijk giftig voor mensen en andere zoogdieren! Zorg er dus voor dat ook je huisdieren geen ligusterbesjes te pakken krijgen. Als je na het snoeien takken en bladeren gaat opharken, kijk dan uit voor de wortels van de liguster. Deze groeien behoorlijk dicht tegen de oppervlakte en kunnen daarom makkelijk beschadigd worden. Overigens kun je er ook voor kiezen om je liguster niet strak te snoeien en de haag de ruimte te geven bloesems en bessen te ontwikkelen. Deze maken je haag niet alleen prachtig om naar te kijken, maar zijn ook erg aantrekkelijk voor insecten en vogels. Deze dieren zorgen weer voor een levendige tuin.