Nieuwbouwwijken in Nederland

Ligusters in nieuwbouwwijken

Tegenwoordig zie je overal in Nederland wijken staan vol met gelijk uitziende huizen. Ze staan in iedere provincie, gemeente en plaats, zodat je je in een soort twilight zone waant: ga een willekeurige nieuwbouwwijk binnen en je weet even niet meer waar je bent. Je zou net zo goed aan de andere kant van het land kunnen zijn. Toen ze gebouwd werden waren deze wijken echter ontzettend hip. Voor ons van Ligusterhaag.com zijn ze bovendien interessant, omdat ligusters in nieuwbouwwijken hebben bijgedragen aan de populariteit van deze soort. Maar waarom werden er nu juist veel ligusters geplant in de voor- en achtertuinen van deze nieuwbouwwijken?

Haagliguster kopen

Haagliguster

Gewone Liguster

Gewone Liguster

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'

Wintergroene Liguster ‘Atrovirens’

 Bonte haagliguster

Bonte haagliguster

Nieuwbouwwijken in Nederland

De eerste nieuwbouwwijken verrezen in Nederland na de Eerste Wereldoorlog. Er was een groot tekort aan betaalbare woningen ontstaan in de steden. Daarom werden er, zeker in de jaren dertig, veel nieuwe woonwijken gebouwd. De huizen werden gebouwd van goedkoop materiaal als beton en waren vooral praktisch qua ontwerp. Maar pas na de Tweede Wereldoorlog werd het gebrek aan woningen echt een probleem. Tijdens de bezetting werden er geen nieuwe woningen gebouwd én werden er een hoop woningen verwoest. Het gevolg was dat mensen gedwongen waren met hun hele gezin bij anderen in te wonen.

Nieuwbouwwijken in Nederland

De woningnood heeft nog wel tot de jaren zestig van de vorige eeuw geduurd. Bouwvallige woningen werden in die twintig jaar gesloopt en vervangen door gloednieuwe wijken aan de rand van steden en andere grote plaatsen. Natuurlijk is de woningnood nooit helemaal verdwenen, maar de jaren zestig en zeventig zijn voor ons het interessantst omdat toen ligusterhagen in de mode waren en daarom in de meeste voor- en achtertuinen van de nieuwe woningen werden geplant. De liguster is dan ook een haagplant die in de meeste bodems goed gedijt en goed tegen vervuilde lucht kan. Vooral die laatste eigenschap is natuurlijk erg handig geweest: zo konden ook mensen die dichtbij de stad woonden een groene tuin hebben.

Ligusterhagen in de tuin

Ligusterhagen in de tuin

Door de ‘overkill’ aan ligusterhagen in de Nederlandse nieuwbouwwijken ging de interesse van veel tuineigenaren een tijdlang uit naar andere haagplanten. Gelukkig worden nu weer volop ligusterhagen geplant. Niet zo vreemd, want de liguster is erg makkelijk te verzorgen. Ze hoeft alleen maar een aantal keer per jaar gesnoeid te worden. De liguster groeit namelijk erg snel, dus als je haar niet bijhoudt zal ze flink gaan verwilderen. Bij het planten kun je eventueel mest of een bodemverbeteraar door de grond mengen, voor een nog beter eindresultaat.

Voor instructies voor het snoeien van ligusterhagen kun je uiteraard op Ligusterhaag.com terecht. Eventuele andere vragen betreffende ligusters kun je altijd aan ons stellen, wij zijn immers echte experts op het gebied van ligusterhagen!